Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Проф. Румен Кънчев: Стратегическата среда се доминира от тенденция на ескалация

Дмитрий Медведев често говори без да се съобразява, на мнение е бившият зам.-министър на отбраната

01.06.2024 | 20:30 Редактор: Йоана Великова

Има ли спор в НАТО как да се използва военната помощ за Украйна? В предаването "Брюксел 1" говори бившият зам.-министър на отбраната проф. Румен Кънчев

"Срещата в София беше много важна, бяха предложени за обсъждане много добре разработени документи. Централният фокус на срещата беше подготовката на честването на 75-годишнината на НАТО във Вашингтон, като генералният секретар на НАТО посочи три големи въпроса, които трябва да бъдат решени във Вашингтон. По отношение на военната помощ, Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, все пак знае, че трябва да се държи като дипломат и той много внимателно и меко предложи националните правителства да вземат решения по този въпрос, всяко за себе си и да докладват какво решение са взели, защото там трябва то трябва да се формулира. Парламентарната асамблея не взема решение, тя само предлага", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че Руската федерация реагира светкавично и външният министър на Русия посочва четири много важни условия, за да има диалог между Русия и Запада, част от тях са да не се вкарва системата "Атакамс" на бойното поле в Русия и самолетите F-16 също не са желани на бойното поле.

Дмитрий Медведев, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия, отправи сериозни заплахи към страните от НАТО по повод дадените позволения на Украйна да нанася удари на територията на Русия със западни оръжия.

"Предоставянето на оръжия не е помощ, а участие във война", твърди Медведев. За тези негови думи, проф. Румен Кънчев сподели, че на него не може да му се вярва толкова, защото защото той често говори, без да се съобразява много.

"Той не изразява руската позиция, тя се изразява официално в декларациите на Министерството на външните работи при Лавров. Същевременно, има и друго развитие на ситуацията - Русия започва учения със стратегическите си ядрени сили, които са с тактическо назначено и започва да прави предислокация на тези системи от основните им позиционни райони в нови позиционни райони, очевидно удобни за атака. Това са системите "Искандер-М", подвижна ракетна система, най-мощната и най-добрата Руска система в момента, тя също е базирана да носи ядрени глави. Смяната на конвенционалната с ядрена бойна глава е 6 часа", допълни бившият зам.-министър на отбраната. 

Президентът Зеленски свиква мирна конференция за Украйна в Швейцария, без участието на Русия. На въпроса на Милена Милотинова какво да очакваме от тази мирна конференция и как гостът вижда развитието на ситуацията, той отговори, че в момента стратегическата среда се доминира от тенденция на ескалация. Имаме ескалация не само в конфликта Украйна-Русия, но и в Близкия Изток. Ние не сме в процес на мирни преговори и нямаме доминираща мирна тенденция, отбеляза проф. Кънчев.

Гледайте целия разговор във видеото.