fallback

Евродепутат: В Сребреница е извършен геноцид и това не трябва да се забравя

Води се война за сърцата и душите на европейските граждани, каза Андрей Ковачев

01.06.2024 | 18:30 Автор: Йоана Великова

В предаването "Брюксел 1" гостува евродепутатът Андрей Ковачев, който говори за резолюцията на Европейския парламент за руското влияние в Европа, и по въпроса за българския глас в ООН за геноцида в Сребреница, за къщата на Талев в Прилеп и отговорността на българската държава.

"Пределно ясно е за всички, че освен войната, която се води на фронта в Украйна, имаме и една пропагандна война, която се води за сърцата и душите на европейските граждани, която е изключително таргетирана към всяка държава по техните най-чувствителни теми: история, култура, религия. Съответно, целта е да се променят обществените нагласи, особено в следващия Европейски парламент, да има много повече избрани членове на Европейския парламент, които да застъпват тезата на Кремъл, че аргументацията за войната е правилна и те правилно са нападнали Украйна", каза Андрей Ковачев.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че Европарламентът предлага много по-внимателно следене на финансовите потоци, как се финансира, откъде се правят определени събития или какви послания се предават. Европейският съюз прие цифровия акт, който е първи законодателен акт с желание да се регулира световната мрежа и социалните платформи. Всяка социална мрежа има отговорности и хора, които проверяват дали дадена информация е вярна или абсолютно не отговаря на истината и е манипулативно представена.

"Аз не бих могъл да коментирам нещо, което не съм сигурен дали е истински документ или не. Пълната отговорност е на служебното правителство, но аз, Бойко Борисов, ГЕРБ, правителството, Даниел Митов, като външен министър, сме заявявали многократно, че случилото се в Сребреница е ужасяваща човешка катастрофа, геноцид, за няколко дни са избити над 9 хиляди души. Разбира се, че това трябва да бъде отбелязвано, тази памет за ужасяващото престъпление трябва да бъде предавана на младите поколения, да не се забрави и никога да не се повтаря. Затова и в този текст има друг параграф, в който се казва, че нито една нация колективно не е виновна. Сръбската нация като народ не е виновна за това, има си определени виновни, това е генерал Младич и Караджич", заяви евродепутатът по повод българския глас в ООН за геноцида в Сребреница.

На въпрос на Милена Милотинова как Ковачев разчита ситуацията с къщата на Димитър Талев и как може българската държава да е неспособна повече от една година да не може да купи къщата, гостът отговори, че в много неща българската държава е непоследователна. Ние заявяваме нещо, взимаме решение, но в администрацията това потъва.

"Не може само един Милен Врабевски да финансира в последните години 10-20 милиона от своите пари за нашите общности, а българската държава да не прави нищо. По повод решението на Министерски съвет за купуването на тази къща, но нищо не е придвижено, аз смятам, че не си вършат работата. Не мога да посочвам виновни, но българската държава, ако иска, има юристи, да разгледат детайлите, че не цялата къща, а задната част, която е в тежко състояние. Не сме ние тези, които да трябва да видят кой е собственик и кой не. Държавата, ако е взела решението, ще назначи юрист, ще отидат, ще видят, ще намерят и ще направят каквото трябва", заяви Андрей Ковачев.

Целия разговор гледайте във видеото.

fallback
Още от Брюксел 1
fallback