fallback

Кирил Темелков: "Боташ" решава дали "Булгаргаз" може да съществува

"Таксата, която е за пренос през турска територия, е изключително висока", коментира бившият директор на "Булгартрансгаз"

17.05.2024 | 22:00 Автор: Толя Стоянова

България иска да преотстъпи капацитета си по договора с "Боташ" на други доставчици. Защо минаваме към тази стъпка и колко губим от договора с турската газова компания досега? Коментар по темата прави бившият директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Таксата, която е за пренос през турска територия, е изключително висока - тя е приблизително 1/3 от цената на газа, който употребяваме ние в България. Така че, ако някой сключи тези условия, той не може да ги реализира с тази цена - или "Булгаргаз" трябва да реализира отново загуба, но по-малка, или трябва да предоговори условията с "Боташ". И в двата случая се оказва едно и също нещо - че "Булгаргаз" в момента предоставя на "Боташ" правата да може да се договаря с компаниите и да решава съдбата на пазарите, които са в България основно и в региона донякъде. Но по отношение на съдбата на самия "Булгаргаз", в момента "Боташ" решава дали може да има и да съществува изобщо "Булгаргаз", или заставяйки твърдо, "Булгаргаз" няма да може да съществува много дълго време", заяви Темелков.

Гледайте целия разговор в събота, 18 май, от 17:30 часа в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

fallback
Още от Брюксел 1
fallback