fallback

Кирил Темелков: Условията на договора с "Боташ" не са изгодни за "Булгаргаз"

Турското дружество получава достъп до българската мрежа и я използва на много ниска цена, коментира енергийният експерт

27.04.2024 | 18:30 Автор: Йоана Великова

Губи ли страната ни от газовия договор с "Боташ" и може ли да предговори условията? В предаването "Брюксел 1" говори Кирил Темелков, зам.-председател на българската газова асоциация и бивш директор на "Булгартрансгаз".

"Условията на договора определено не са изгодни за "Булгаргаз", защото са страна по договора. Като цяло е добре да има договор, който може да осъществява доставки от Турция към България, но не при тези условия, които са договорени в самото споразумение и това, което беше обявено в доклада", каза Кирил Темелков.

Той допълни още, че може да се седне на масата на преговорите, така че да се постигнат по-адекватни условия, при които може да се изпълнява токова споразумение. "Боташ" обявява нови споразумения за доставка, включително с купувачи в Унгария, Румъния и Молдова и ще използва тази връзка.

"Доколко договорът е в размера си и е адекватен на пазара зависи изцяло от поведението на "Булгаргаз", защото българският пазар не се покрива само и единствено от доставки. "Булгаргаз" има право и следва да търгува тази количества в целия регион. Много е важно каква е позицията и каква е активността, за да може да продават тези количества на целия регионален пазар, а не да се фокусира само в потреблението в България. Ако говорим за потреблението в България и имаме предвид конкуренцията, която има и от другите източници в момента, договорът е с много по-голямо количество, отколкото имаме нужда в тази ситуация, която в момента има в страната ни", заяви бившият директор на "Булгартрансгаз".

При настоящите условия, страната ни не може да печели от договора с "Боташ" от транзита. Ако се преговорят условията, е възможно да печели, но трябва да бъдат адекватни на пазарните условия в момента и да може да бъдат гъвкави, каквито се изисква да бъдат за един дългосрочен договор.

"Минимални са количествата, които се използват от този договор, защото и потреблението, което се обърна към "Булгаргаз" за доставки намаля значително и, от друга страна, вече от други източници има много голяма конкуренция и "Булгаргаз" се обръща към тях да осигурява количествата при много по-добри условия, които би доставило турската страна. Повече от половината капацитет не се използва и не се очертава да бъде използван при тези условия", добави Темелков.

Най-неприятната точка в договора според Кирил Темелков е, че "Боташ" получава достъп до българската мрежа и я използва на много ниска цена, в същото време "Булгаргаз" използва мрежата на "Боташ" на много висока цена.

"При предоговаряне неустойки не се дължат, защото това е воля на двете страни. Ние ще плащаме неустойки, ако не си изпълним договора, без да сме го предоговорили, именно затова трябва да се започне предоговаряне с турската страна. Считам, че инициативата трябва да дойде от "Булгаргаз", но трябва да бъде подкрепена от всички държавни органи, които имат отношение. Знаем, че договорът беше одобрен от Министерския съвет. Министерството и правителството трябва да подкрепят едни такива преговори, за да могат да бъдат успешни. Ако единствено и само "Булгаргаз" влезе в преговорите, много малко вероятно е да постигне добри резултати", каза бившият директор на "Булгартрансгаз".

В ефира на Bulgaria ON AIR, той допълни още, че това, което трябва се направи е преценка какво количество може да бъде оползотворено, за да се уточни капацитетът, за който ще се преговаря.

"Предоговореният екип трябва да решава точно какво да направи и как да структурира стратегията на преговорите. Абсолютно могат да започнат и сега, въпросът е да се действа бързо, защото всеки ден се губят значителни средства, по милион на ден, от страна на "Булгаргаз" по този договор", заяви още Темелков.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Брюксел 1
fallback