Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Богомил Манчев: Заради 200 млн. евро разлика не даваме на Украйна реакторите от "Белене"

Обмисля се как дългосрочно да съхраняваме отработеното ядрено гориво, заяви председателят на "Булатом"

27.04.2024 | 18:10 Редактор: Йоана Великова

Защо ядреното гориво от "Уестингхаус" получи лицензия след като пристигна на българска територия?

"Няма проблем, че лицензията за приемане на новото гориво е издадена след като горивото е пристигнало у нас, защото доставката на ядрено гориво се прави по търговски договор. Той е длъжен да го достави, но ти не можеш да го заредиш, преди да има този лиценз, издаден от Агенцията за ядрено регулиране. Петият енергоблок на атомната централа в Козлодуй ще бъде спрян за няколко дни за планов ремонт и чак тогава ще се зарежда гориво, тук няма никакъв конфликт", каза председателят на "Булатом" Богомил Манчев в ефира на "Брюксел 1". 

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че ако Агенцията за ядрено регулиране не беше издала лиценз, горивото не може да бъде заредено и няма да работи реакторът. АЕЦ "Козлодуй" има друго гориво, с което може да работи реакторът, но ще бъде смесена зона, защото АЕЦ има свежи касети от новото гориво ТВС 12-A и пети блок може да работи, за да не се поставя страната пред енергиен проблем, но ще има проблем в бъдеще, показва експертният анализ.

"Самата площадка на АЕЦ "Козлодуй" в момента има лиценз само за седми блок и, доколкото знам, са предприети мерки и е стартирала процедура за осми блок. Ако приемем, че ще се забави лицензирането на осми блок, не може да се започнат никакви действия на площадката по изграждане дори на инфраструктура, която не е ядреният остров, преди да се получи този лиценз. Надявам се, че ще се справим достатъчно бързо, една от големите неизвестни е до каква степен трябва да убедим Румъния да даде разрешение, защото по Виенската конвенция съседните държави трябва да ти разрешат да правиш съответната ядрена мощност", заяви председателят на "Булатом".

Двата ядрени блока, които в момента ще се изграждат с "Уестингхаус", ще успеят да редуцират производството на електроенергия от въглища докъм 75-80%. През 2047 година пети блок ще излезе от експлоатация, защото навършва 60 години, а 2051 година шести блок ще излезе и трябват нови заместители. 

На въпросът на Милена Милотинова какво стана с реакторите от АЕЦ "Белене" за Украйна, Манчев отговори, че те стоят на площадка в Белене, а България преговаря с Украйна. В момента има различния в двете страни. "Това, което знаем е, че нашата държава иска 800 милиона евро, а украинците искат да ги купят за 600 милиона, което е твърде ниска цена," каза председателят на "Булатом", според когото страната ни трябва да търси цена от 1 млрд евро по тази сделка.

"Отработеното ядрено гориво е предмет на бъдещето, което атомната централата трябва да реши и по-специално Държавното предприятие за радиоактивни отпадъци. В момента се провеждат анализи, първо на хартия и после ще има пилотни проекти как можем да съхраняваме отработено ядрено гориво дългосрочно и дълбоко под земята на наша територия", каза Богомил Манчев.

Гледайте целия разговор във видеото.