Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Има ли изненади в кандидатите за евродепутати?

"Има евродепутати, които не са се връщали в България от години", заявиха Татяна Буруджиева и Кристиян Шкварек

12.05.2024 | 21:55 Редактор: Йоана Великова

370 милиона избиратели в Евросъюза 720 места в Европейския парламент, 17 от които за български евродепутати. Кои са изненадите в листите и ще успеят ли в следващия мандат номинираните да устоят добрите решения по националните ни приоритети в рамките на европейския дебат?

"Въпросът за отстояването на националните интереси много често се задава, когато става въпрос за европейски избори и едно нещо винаги се пропуска, а именно фактът, че страните членки не изпращат свои представители, колкото и странно да звучи това нещо. Ние не пращаме българския отбор от 17 евродепутати, който да ни представлява. На теория се изпращат представители, които влизат в конкретните политически формации и те не отстояват конкретния си национален интерес, на политическата визия на тази парламентарна група за Европа. Тоест, тези, които влизат при социалистите, трябва да отстояват социалистическата линия в Европейския парламент, при зелените - зеленото, при консерваторите - консервативното. На практика цели политически групи вътре в Европейския парламент често пъти обслужват една държава, която ги доминира. Например, европейските консерватори и реформисти, които аз представлявах в България официално 4 години, бяха доминирани от поляците, предимно обслужваха Полша и техните интереси. Ние сме прекалено малки и прекалено раздробени с тези 17 депутати, за да доминираме една от политическите формации", каза политическият коментатор Кристиян Шкварек.

Пред Bulgaria ON AIR политологът Татяна Буруджиева заяви, че според нея ние сме нормално малки, защото поне половината от европейските страни са с нашите измерения.

"Крайно време е за промяна, не просто да имаме една силна Европа, защото има какво да се направи и дебатът за Силна Европа вече тече във всяка една от европейските държави, и е част от предизборната кампания. За съжаление, не и в България, но е крайно време да се разбере какво всъщност могат да направят наистина нашите евродепутати. Съгласна съм, има доминиращи държави, които доста сериозно и агресивно си налагат техните интереси. В Европейския парламент ни трябват хора с биографии, активни хора. В нашите листи има такива хора. Основна работа на евродепутатите ни е да работят и с българските институции", допълни Буруджиева.

Според Шкварек най-фрапантното е, че има евродепутати, които не са се връщали в България от години и идват само по време на предизборна кампания, за да бъдат преизбрани отново и някои от тях отново са в листите.

"изненада е, когато никой не е разбрал каква работа си свършил, на петата година да дойдеш и да кажеш, че си свършил уникална работа и че непременно ти пак трябва да си евродепутат. В коя професия го има това - пет години никой да не разбере какво си свършил? Визирам голяма част от представителите в европарламента. Мнозинства също се правят, когато се извоюва нещо по-малко, няма нужда все на големите стъпки да гледаме. Има много качествени хора, дори в по-малките партии, има фигури и аз не знам към какво точно да призова. Един сериозен човек с опит и с възможности ще намери начин да се впише и да свърши някаква работа, колкото и да е трудно", каза той.

На въпроса на Милена Милотинова за знаковите липса в листите, като например Мария Габриел, Кристиян Шкварек заяви, че ако започнем да говорим за лица, рискуваме отново да влезем в капана, в който говорим за имена и личности, а не за голямата картинка, която е идеологическия сблъсък в Европа.

"Ключова ще бъде ролята на тези евродепутати, защото е ключов моментът за Европа. Ние 17 години единственото, което говорим за Европа, е, че сме страна членка. Освен това сме супер уникални, защото сме единствената държава, която се възстановява без един лев от Европа. Трябва да престанем да бъдем уникални и евродепутатите трябва да започнат да работят", подчерта Татяна Буруджиева.

Гостите заявиха също, че е крайно време да престанем да подхождаме към политиката само персонално с личности, крайно време е за ценности.

"Активността на гласуващите ще е малко по-висока, но тук действително има сериозен проблем. Аз смятам, че не трябва непрекъснато да вървим на отделни спорадични кампании, както е кампанията за еврото. Трябва постоянно да има комуникационна кампания, национална кампания на Правителството за това какво ние правим в Европа, защо сме там, какво постигаме, за да може българина да получи някакъв интерес", заяви политологът Татяна Буруджиева.

Според Шкварек обаче, правителството не трябва да обучава и да кара хората да се интересуват. Отговорността не е национална, а индивидуална.

"Всеки в една демокрация има отговорност да се образова, да се информира, да знае защо отива на избори, как работят институциите и ако не го направи това нещо никой не му е виновен", допълни Шкварек. 

Татяна Буруджиева заяви, че е много важно независимо в кои политически семейства са българските евродепутати, те да имат общо действие и общи позиции по конкретни национални интереси. А това следващия мандат са отстояване правото на вето на всяка една страна-членка, Шенген, транспорта, изпълняване на ангажиментите от РСМ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа