Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Къде е България в класацията по получени и изразходвани евросредства?

Kакви са най-честите нарушения коментира в предаването "Брюксел 1" Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата

08.12.2014 | 14:18 Редактор:
Къде е България в класацията по получени и изразходвани евросредства?
Къде е България в класацията по получени и изразходвани евросредства?

Спиранията на плащанията по европроекти за България не са прецедент. За 2013 г. на тероторията на целия ЕС са на лице 217 преустановявания на плащания по оперативните програми, заради нередности в усвояването. Това заяви Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата, в интервю за Милена Милотинова в предаването Брюксел 1, по телевизия България он ер.

През 2013 г. България се оказва един от най-големите нетни получатели на европейски средства и то – въпреки политическата нестабилност в страната ни, отбелязва Иванова. По думите й, у нас усвояемостта на средствата е 55%, което ни нарежда близо до средните показатели за Европа.

Членът на Европейската сметна палата разкрива, че през следващият програмен период Европейската комисия ще даде силен приоритет на устойчивостта и резултатите на проектите – нещо, което е било пренебрегнато до известна степен в периода 2007-2013 г.

Къде сме в европейската класация по получени и изразходвани евросредства и какви са най-честите нарушения – чуйте от пълното интервю на Илиана Иванова в Брюксел 1. Другата тема в предаването е проблемите на България със замърсяването на въздуха.  Ще успеем ли да намалим излагането на хората на този риск или Брюксел ще ни даде на съд за това – вижте в предаването.