fallback

Т. Дончев: Обмисляме авансово стартиране на някои схеми с еврофинансиране

22.11.2014 | 14:10 Автор: Красимир Кирев

"2014 г. ще бъде нулева за България по отношение на усвояването на европейските фондове. За да бъде избегнат негативен сценарий и за 2015, кабинетът обмисля стартирането на някои от плащанията по схемите авансово, със средства от републиканския бюджет," заяви Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика  в интервю на Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"По отношение на следващия програмен период добрият сценарий предвижда до март догодина да имаме одобрени 3 оперативни програми. Работим с финансовото и други министерства за стартиране на авансови плащания със средства от бюджета за програми от най-спешна нужда," добави вицепремиерът.

Подробностите по това кое е най-спешно по отношение на европрограмите, какво постигнаха тримата министри и вицепремиерът в Брюксел тази седмица, какво предприема кабинетът, за да не бъде и 2015 година нулева, кои оперативни програми са подадени вече за одобрение в Брюксел, какъв е рискът от загуби, ще има ли нов закон за обществените поръчки и кога ще има избран сертифициращ орган по земеделските програми - вижте днес от 18 часа от разговора на Милена Милотинова с Томислав Дончев в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

По отношение на следващия програмен период той посочи, че добрият сценарий предвижда към март месец догодина „да имаме одобрени три оперативни програми”. 

Вицепремиерът сподели, че се работи с финансовото министерство и с други министерства, по сценарий за стартиране на авансово плащане със средства от бюджета по програми от най-спешна нужда дори преди да е одобрена съответната оперативна програма. Той посочи, че това се прави, „разбира се, при един много детайлен анализ, това да бъде схема, която е ниско рискова”. По този начин, по думите на Дончев парите по европейските програми ще бъдат задвижени по-бързо. 

Целта е дори преди да бъде одобрена програмата да бъде обявена конкретна схема, „ за да могат да кандидатстват бенефициентите, да се одобрят проекти, да се сключат договори, дори да се наредят аванси и да започне изпълнението, като в рамките на целия този процес, който кумулативно отнема месеци, се надяваме да бъде одобрена оперативната програма и извършените разходи през второто полугодие да бъдат възстановени от Брюксел. Едно авансово упражнение, което ще ни позволи парите да се движат по-рано”, коментира Дончев.

Прочети още на: http://bgonair.bg/brjuksel-1/2014-11-22/tomislav-donchev-realistichniyat-stsenariy-e-otblokiraneto-na-op-regionalno-razvitie-da-e-prez-yanuari  

 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback