Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Мария Габриел: ЕС да ускори дебата за създаването на европейски въоръжени сили

09.11.2014 | 13:29 Редактор:
Мария Габриел: ЕС да ускори дебата за създаването на европейски въоръжени сили
Мария Габриел: ЕС да ускори дебата за създаването на европейски въоръжени сили

Европейският Съюз трябва да ускори дебата за създаването на европейски въоръжени сили. Това заяви Мария Габриел – заместник- председател на групата на Европейската Народна Партия в Европейския парламент в разговор с водещата Милена Милотинова в предаването „Брюксел 1“, по телевизия България он ер.

Мария Габриел коментира идеята за създаване на европейски въоръжени сили, отбелязвайки, че ЕС е далеч от създаването на обща европейска армия, но европейските политици не трябва да се страхуват да поставят този въпрос. „Тази армия може да бъде много полезна в ситуации, в които освен от хуманитарна помощ, има нужда и от защита на цивилното население. Не може Европейският Съюз да бъде най-големият донор за развиващите се страни, да е първи при подкрепа в ситуации на конфликт и да не може да заемаме достойно място до мисиите на ООН за защита на хората, които са под пряка заплаха,“ аргументира идеята евродепутатът. Има много пречки пред създаването на тази армия – не е ясно как ще се финансира, има различие между страните-членки дали има нужда от общи действия – Великобритания е сред страните, които се противопоставят на това,“ коментира евродепутатът.


Мария Габриел насочи вниманието и към предизвикателствата пред външната политика на ЕС в Северна Африка. „Регионът се превръща в терен за религиозен радикализъм. Да не говорим за трафика на оръжия, за трафика на хора. Всичко това чука на вратата ни. Европа трябва да осъзнае, че ще бъде сигурна и ще просперира, когато на юг от нея също има по- голямо сътрудничество със страните на произход и страните на транзит, за да атакуваме проблемите на миграция, околната среда, енергетика, безработица, трафик на хора и оръжия“, казва евродепутатът. „Не може ЕС да продължава да бъде донор за средиземноморските страни от Северна Африка без мониторинг къде и как са похарчени парите. Трябва да се осмелим да преодолеем политическата коректност, да започнем да говорим за икономическа дипломация, а това означава инвестиции, партньорство, изискване за резултат и възвращаемост. Ако ние не променим подхода си, други сили ще оберат плодовете на нашия труд“ – отново думи на Мария Габриел.