fallback

Валя Гигова: Не съм видяла конкретни предложения за изменение на Конституцията

"Имаме забавени дела с години", каза адвокатът

17.06.2023 | 20:16 Автор: Искра Ангелова

След решението на Висшия съдебен съвет, президентът издаде указ за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор, а Висшият съдебен съвет назначи за временно изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

"Не съм видяла конкретни предложения за изменение на Конституцията, нито за изменение на закона за съдебната власт, който твърде често в последно време се променя и не знае какви са нагласите на политиците. Аз мога да кажа какви промени трябва да бъдат направени и дали пък единствено законодателните и конституционните промени, разбирани като промяна на самите актове, ще са достатъчни, за да излезем от руслото на постоянна критика за неработеща съдебна система. Защото всички критики срещу нас се изразяват в това, че органите на европейските институции изразяват опасения за върховенството на правото, за липсата на разследвания по високите етажи на властта, за липсата на разкрити корупционни схеми и престъпления и за неработеща съдебна система, и за това, че твърде често България е обект на осъдителни присъди и решения в ЕСПЧ. Но това, което виждаме, и това, което се случва за два дни, особено днешното скоростно назначение и то при спорна процедура, защото не е ясно дали тъкмо прокурорска колегия може толкова скоростно да назначи изпълняващ длъжността главен прокурор, достатъчно ясно показва, че всички решения се взимат някъде другаде, защото не може без обсъждане, без това да е обсъдено на пленум на ВСС толкова бързо да се случват назначения и да се правят промени", каза адвокат Валя Гигова в предаването "Брюксел 1".

"Когато има спорна процедура за начина, по който трябва да бъде избран главен прокурор, който да замести и да изпълнява функциите на главен прокурор до избирането на титуляр на този пост, това трябваше като решение да се вземе първо кой е компетентен от пленума. Защо? Защото ние не сме в проста хипотеза, в която се избира заместник на главния прокурор. Напротив, процедурата е все едно избираме главен прокурор, защото той ще има същите правомощия, които инак би имал главният прокурор", поясни още Гигова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Проблемите в съда и в начина, по който въобще у нас се правоприлага, са изнесени единствено и концентрирани до наказателното право и до съставите, които гледат наказателни дела. А ние имаме много по-сериозни проблеми в сферата на гражданското правораздаване, защото имаме забавени дела с години. Защото имаме съдебна система, в която твърде, макар и твърде подготвени професионално съдии, нямат житейската зрелост, мъдрост и както аз често казвам, нямат социалната отговорност и подготвеност да постановяват съдебни решения. Съгласете се, ако ти самият нямаш семейство и деца, много трудно можеш да постановиш правилни решения, които така почиват не само на законодателните разрешения, но най-вече на житейската мъдрост и зрялост, когато трябва да постановиш решения за развод, за предоставяне на родителски права", категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Брюксел 1
fallback