Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Елена Йончева: Агресията в суверенна държава е историческа грешка на Путин

ЕС предоставя спешно временна закрила на бежанците от Украйна

06.03.2022 | 19:18 Редактор: Жаклина Иванова

"Агресията в суверенна държава е историческа грешка на Путин. Това е трагедия и за украинския, и за руския народ. И е много опасно за Европа, защото действията могат да излязат извън границите на Украйна", каза евродепутатът от БСП/С&Д Елена Йончева.

На 1 март с огромно единодушие (с 637 гласа "за", 13 гласа "против" и 26 гласа "въздържал се") Европейският парламент подкрепи с резолюция Украйна и осъди действията на Русия, които окачестви като "непредизвикано и неоправдано нападение".

Евродепутатите изискват напредък за предоставянето на Украйна на статут на страна кандидатка за членство в ЕС. Евентуалното даване на статут на кандидат член на Украйна трябва да бъде одобрено и от страните членки на ЕС. В понеделник украинският президент Зеленски обяви, че е подписал официалната молба на Украйна за приемане в ЕС.

"Подкрепата на ЕП (б.р. - във връзка с молбата на Украйна за членство) е един жест към украинския народ. Осем държави членки, включително и България, застанаха зад този жест. И Урсула фон дер Лайен подкрепи една такава идея, но това си остава само политически жест на подкрепа. Вие знаете, че Турция е кандидат член от 1999 г., Сърбия - от 2012 г. По принцип това е един доста сложен процес и не трябва да създават фалшиви очаквания в украинските граждани. Аз мисля, че те не заслужават това, особено в този момент. Иначе какво означава статут на кандидат член на ЕС? Това означава предоставяне на подкрепа: финансова, административна, техническа, но, разбира се, и поставяне на конкретни изисквания за реформи във всички обществени сфери", отбеляза Йончева. 

ЕС следва да ограничи вноса на най-важните руски стоки за износ, като нефт и газ, се казва в резолюцията на ЕП. И още: санкциите трябва да отслабят руската икономика и промишленост, евродепутатите настояха и мярката SWIFT да бъде разширена и с Беларус, както и за по-бърза доставка на отбранителни оръжия за Украйна. 

Всички гласувахме тази резолюция и всички излязохме пред ЕП да демонстрираме подкрепа за Украйна, посочи Йончева.

Но обясни, че социалистите не са гласували текста за изпращане на военна помощ за Украйна.

"Това само ще засили конфликта. Този конфликт не може да намери трайно мирно решение по военен път, това може да доведе до афганизация на този конфликт. Трябва да се намерят начини да се върнат страните на масата на преговори и да се намерят взаимно приемливи решения. И по други две точки също не гласувахме. Едната е да се намалят доставките на нефт и газ. Смятам, че българската икономика на този етап е много зависима и това ще удари българските граждани. Другата - да се прекрати сътрудничеството в ядрената енергетика - това пак ще удари България",  смята евродепутатът.

"Помощ вече ще бъде предоставена и това беше обявено. 500 милиона за въоръжаване и от тях 50 милиона за хуманитарна помощ. Знаете, че от вчера вечерта, около 6:00 часа българско време, влезе в действие Директивата за предоставяне на временна закрила. Това е много важно, защото в момента има около един милион бежанци. Това означава, че всички украински граждани и тези временно пребиваващи в Украйна, които имат специален статут на закрила, по една ускорена процедура ще могат да работят и учат в ЕС без всичко това да се бави  и молбите ще бъдат одобрявани много бързо. Една такава директива реално за първи път влиза в сила в ЕС",  уточни Йончева в разговор с Милена Милотинова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Вие сте неблагодарни
преди 2 години
Къде спахте евроантлантически ПРОДАЖНИЦИ и не Ревахте, когато 8 години в Донбас и Луганск бяха избивани,малтретирани и унижавани Руски наши братя там и Украински мирен народ??? Много Ви е къса паметта нещо! Ако не бяха " лошите" Руски наши братя и Вас и нас нямаше да Ви има.... Сигнализирай за неуместен коментар