fallback

Минчо Спасов: Обществото трябва да настоява за отмяна на закони, свързани с интернет следенето

Европейският съд в Люксембург посочи, че приоритет трябва да бъде свободата, а не сигурността, отменяйки Директивата за съхраняването на данни за онлайн потребителите, коментира юристът.

12.04.2014 | 17:27 Автор: Мариета Иванова

С отмяната на Директивата от 2006  за следенето в интернет и съхраняването на данни за интернет потребителите Европейският съд в Люксембург доказа, че може да бъде коректив на изпълнителната власт на европейско ниво. Това заяви в предаването „Брюксел 1”с водещ Милена Милотинова юристът и бивш председател на парламентарната Комисия  по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов.   Той подчерта, че с отмяната на нормативния документ Европейският съд показва, че свободата стои над сигурността. На въпрос какво следва след отмяната Спасов посочи, че решението няма пряко действие върху националните законодателства.

„Отмяната на директивата няма пряко действие, тъй като самата директива нямаше пряко действие върху националните законодателства. Тя беше условие, предпоставка и задължение за тях”, коментира Спасов. Той допълни, националните правителства следва да направят промени и отменят вече приети поправки за събиране на данни за потребителите в мрежата, наложени с документа от 2006. В този смисъл по думите му и обществото трябва да бъде активно и да окаже натиск за отмяна на текстовете.

Приетата през 2006 директива задължаваше мобилните и телекомуникационни оператори да събират информация за активността и трафика, който създават, интернет потребителите. Данните следваше да бъдат пазени в период от две години.

Минчо Спасов поясни, че големите звукозаписни компании са били сред инициаторите за приемането на директивата, като изтъквали мотиви, че чрез документа ще установят крадците на интелектуална собственост. В резултат обаче „беше ограничено конституционно право на свободата на предвижване”, подчерта юристът.

 „Тук не говорим за съдържание, защото вече отменената директива следи трафика – с кого говорите, къде се намирате. Ако вие сте следени къде се намирате, вие сте ограничени от конституционното ви право  на свободно предвижване”, заяви още Спасов.

Пълното интервю може да видите във втората част на предаването „Брюксел 1” с водещ Милена Милотинова. В първата част вижте коментар на Георги Марков за това как Виктор Орбан успя да спечели убедителна победа на парламентарните избори в Унгария.

 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback