fallback

Българите в Сърбия могат да бъдат доволни от резултатите на изборите там

Александър Вучич ще провежда политика на евроинтеграция, а това означава сваляне на границата, каза Драголюб Нотев

22.03.2014 | 19:00 Автор: Боян Христов

Евроинтеграцията ще бъде новия облик на Сърбия под водачеството на Александър Вучич, който спечели парламентарните избори в страната.

Това каза в предаването Брюксел 1 по телевизия Bulgaria On Air доскорощният кореспондент на БНР в Белград Николай Кръстев.

Той иска да върви към членство в ЕС и затова вероятно ще направи коалиция, въпреки че има възможността да състави самостоятелно правителство. Освен това той ще търси консенсус и разтоварване на голямата отговорност, която поема, защото Сърбия има сериозни проблеми, като безработица, дълг и т.н., изискващи тежки и непопулярни реформи, изтъкна журналистът.

"Очаквах по-добри резулати за партията на Ивица Дачич. Все пак той изнесе на гърба си много тежки преговори относно Косово, което отвори широко вратата за Сърбия към ЕС", отбеляза той.

"Очевидно този позитив не е бил оценен докрай във вътрешен план и изглежда, че хората са останали недоволни от това, че в крайна сметка икономиката надделя над политиката".

Притеснително е, че Вучич не е запознат кой знае колко добре с отношенията Белград - София и е възможно да е необходимо известно време за да се изградят наново двустранните отношения, опасява се Кръстев.

Победата на Вучич беше очаквана и това е важно за българското малцинство в Сърбия, защото той заяви своята насока към евроинтеграцията, а това означава отваряне на границата, каза председателят на Партията на българите в Сърбия Драголюб Нотев.

"Имал съм разговори с представители на партията на Вучич и те са запознати с проблемите на българите в Цариброд, Босилеград и селата около Ниш. Инфраструктурата там е много лоша, няма никаква връзка между Цариброд и Босилеград, което нарушава компактността на българското население.

Има проблеми и в образователната система, свързани с изучаването на български език в различните етапи на учебната програма. Дадени са предложения за разрешаването на тези проблеми, така че да се надяваме че новата власт ще им обърне внимание", коментира Нотев.

 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback