Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Ще се открият възможности за България покрай ситуацията в Украйна

Страната ни трябва да бъде по-активна, за да отстоява интересите си, каза Бойко Ноев

22.03.2014 | 19:00 Редактор:
Ще се открият възможности за България покрай ситуацията в Украйна
Ще се открият възможности за България покрай ситуацията в Украйна

България трябва да е много по-активна в политиката си относно събитията в Украйна, тъй като в такива редки исторически моменти се откриват възможности за редица държави, включително и малки, като България.

Това заяви в предаването Брюксел 1 по телевизия Bulgaria On Air бившият министър на отбраната и бивш посланик в НАТО Бойко Ноев.

„Вместо да се оправдаваме, че сме тясно свързани и зависими от Русия, трябва да работим за ограничаването на тази зависимост, както прави Европейският съюз (ЕС). Възмутителна е липсата на лидерство у политиците, те трябва да поемат отгворността и да се обърнат към своите избиратели със своята перспектива за ситуацията, а не да се крият”, каза Ноев.

"Освен това тези, които използват европейските санкции спрямо Русия, за да всяват страх у хората, трябва да забравят за каквито и да е компенсации. Защото всички в Европа ще пострадат, но въпреки това, ефектът от съвсем няма да е толкова разрушителен, колкото се спекулира", добави българският посланик в Русия между 2000 и 2006 г. Илиян Василев.

Самите санкции са по-малко от символични, поне от страна на ЕС. В техните списъци не присъстват хората, които имат реално влияние върху взимането на решения. Санкциите на САЩ по-скоро ще имат някакво влияние върху международните трансакции, дори приети само от САЩ, защото при тях за сегнати реални хора с реални пари и активи, каза още Василев.
Така че не санкциите ще движат развитието на ситуацията оттука нататък, смята Ноев.

"Това са палиативни мерки, доказващи безсилието на евроатлантическата общност да накаже Русия, която беше допусната да се интегрира достатъчно дълбоко, че да влияе върху процеса на взимането на решения", посочи той.

Събитията в Украйна поставят под въпрос самото съществуване на Европейския съюз, отбеляза Василев.
"Ако общността не може да излезе с единно мнение, въпроса за санкциите ще бъде изместен от това дали ЕС може да действа единно и съгласно своите общи цели и задачи", каза той.