Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

ЕП с резолюция за прекратяване преговорите с Турция

Терор в Нова Зеландия

18.03.2019 | 13:13 Редактор: Зара Паталева
ЕП с резолюция за прекратяване преговорите с Турция

Ще промени ли ЕС отношението си към Турция и Русия? Европейският съвет наложи санкции на осем физически лица в отговор на "ескалацията в Керченския проток и Азовско море и нарушаването на международното право от Русия, която използва военна сила неоправдано". В резолюция, приета с 402 срещу 163 гласа, ЕП призова за удължаване на сегашните и готовност за допълнителни санкции от страна на Брюксел към Москва и заяви, че Русия вече не е стратегически партньор на ЕС. Нещо повече - да се преразгледа споразумението за сътрудничество с Русия, поискаха евродепутатите. Приключи приятелският и дипломатически език с Русия, заяви докладчикът - латвийската европарламентаристка Сандра Калниете.

В друга резолюция, отново с голямо мнозинство, Европейският парламент настоя Съветът на ЕС и Европейската комисия да прекратят преговорите за присъединяване на Турция заради лошите показатели на спазването на човешките права и законността, и всесилната президентска система. Променя ли отношението си към Москва и Анкара ЕС, какво предлага Макрон на европейците в отвореното си писмо и защо точно преди евроизборите - темите коментираме в студиото в Страсбург в първата част на предаването  "Брюксел 1" по Bulgaria on air с евродепутатите от трите най-големи европейски политически семейства - Андрей Ковачев, Петър Курумбашев и Илхан Кючук.

Турция реагира остро на вота за прекратяване на преговорите, като го нарече "безсмислен, невалиден и дискредитиран". Държи ли страната да стане член на ЕС - темата коментираме с бившия ни генерален консул Георги Димов. С него говорим и за новата помощ, която ЕС отпуска за сирийските бежанци в Турция.

12 милиона сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ. В Брюксел се проведе донорска конференция за Сирия, организирана от ЕС и ООН. Какво обсъди тя и ще се решат ли скоро въпросите с бежанците - говорим с Нина Спасова.

Втора част гледайте тук >>