fallback

Министърът на екологията Нено Димов за границите на НАТУРА

Коментар за събитията на Балканите и посещението на Макрон

29.08.2017 | 16:40 Автор: Зара Паталева

Може ли да се намери балансирано решение по казуса "Калиакра", което да отговори на исканията на протестиращите и в същото време да свали угрозата от глоби от Брюксел след решението на Европейския съд?

"Желанието да бъде намерен балансиран подход е налице. В момента комуникацията тече по две линии. Границите на "Натура 2000" не могат да бъдат променени, но има места, които са включени по погрешка или невнимание. И тези грешки трябва да бъдат изчистени. 34.4% от територията на цялата страна попада под "Натура 2000" при средно 18% за останалите държава и от ЕС. Стремим се да избегнем глобите. Това коментира министърът на екологията Нено Димов, който тази седмица представи приоритетите в работата на министерството, в предаването "Брюксел 1".

Във втората част на предаването евродепутатът Ангел Джамбазки анализира какво предстои зад дипломатическия конфликт и шпионския скандал между Белград и Скопие.    Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че Москва винаги е залагала на Сърбия още от периода на Балканските войни преди 100 години. 

"Потвърждение за това е и ролята на руския император като арбитър между балканските народи за спорната зона в Македония в онзи исторически период", допълни Джамбазки.

В края на предаването гост беше анализаторът Емил Георгиев, който коментира визитата на френския президент Еманюел Макрон у нас.

"Обиколката на Макрон е изключително сериозна и значима както за страните от Централна и Източна Европа, така и за България. Ударението на неговото посещение у нас обаче падна не толкова върху разговорите с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, а върху коментара, който направи във връзка с това, че Полша се е насочила към самоизолация и изключване от процесите в Европейския съюз".

Вижте повече във видеото.

 

fallback
fallback