Избори 2019

Има ли основания за оптимизъм

06.01.2019 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Избори 2019

Какви ще бъдат икономиката, политиката и обществото през 2019? Това зависи от изборите, които ще направим - и най-вече от здравия разум, който би трябвало да е в основата им. И който, както много често се случва, ще липсва или ще е подчинен на коруптивни и корпоративни интереси. Според изследвания от края на миналата година българите са оптимисти и имат усещане, че през 2019 г. животът им ще се подобри. Има ли основания за подобен оптимизъм?

Във вътрешнополитически план преобладават прогнозите, че 2019-та може и да не е годината, в която правителството ще падне, но драстично ще се измени балансът между доволните от настоящото статукво, и тези, според които системата не работи правилно и трябва да бъде променена. Именно системата, а не отделни нейни елементи, както неколкократно призова президентът Радев. И той, и много други виждаха опасност за демокрацията през 2018, имаше много приказки и протести с призиви за пряка демокрация, беше констатирана плашеща народна ненавист към политическия елит, бе прогнозиран края на епохата ГЕРБ, и прочие катаклизми. Какво да очакваме във вътрешната и външна политика през 2019-та?

През 2018 управляващите се опитаха зрелищно да запълнят дефицита на справедливост с показни арести на "лоши олигарси", но едва ли някой повярва на безкористността им. Ще увеличим ли доверието си към тях в годината, в която редовно ще избираме кметове, общински съветници, евродепутати, а много вероятно - предсрочно и национални депутати, плюс главен прокурор, процедурата за чиито избор вероятно ще бъде открита през юли? И в която ще се разпределят обществени поръчки за 10 милиарда лева? Отговор на всички тези въпроси ще търсим с гостите в студиото: проф. Валери Стефанов – писател и издател, Артиста, доц. Милена Стефанова - политолог, Философа и Младен Стоянов – предприемач, Икономиста в предаването  "Видимо и невидимо" по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук>>