"Български поток"

Завиваме ли към Москва

01.06.2018 | 10:52 Редактор: Зара Паталева

Mиналата седмица Европейската комисия наложи на "Газпром“ редица задължения, с които позволи свободният пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа. Ако Газпром наруши поетите след преговорите  задължения, Комисията може да го глоби в размер до 10 % от световния оборот на дружеството. Според политологът Петър Чолаков „нещата остават във въздуха, има много добре заявени добри намерения от едната и другата страна, отново става дума за газ, за Турски поток , къде точно ще минава тръбата, че България няма да бъде заобиколена , но в крайна сметка нямаме нищо черно на бяло и нищо на хартия ."

Атлантическият съвет на България предложи своя „Визия за отбранителната политика на България“ до 2030 г. Визия 2030 е изготвена от   експерти на съвета начело със служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, които през 2014 г. Изработиха и "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“ . В документа се констатира, че при наличието на политическа воля България е в състояние да достигне равнище на разходите за отбрана от 2% от БВП още през 2020 година.  "За мен чувство за защитеност  ще дойде от това ние като част от НАТО да сме лоялния така ще запазим и лоялноста на НАТО към нас“, това мнение изрази по темата  скулптора Златин Орлов.

На 2 юни отбелязваме  Денят на Ботев. Струва ни се, че сме казали всичко по темата от 1901 г. насам, откакто денят официално се чества. В протоколен план вероятно е така. Но официалните имена на този ден говорят красноречиво и за своето време. По думите на изследователят на Христо Ботев, инж. Георги Мъндев „това са били възрожденците, сега с тези средства, които някои се мъчат да консумират за собствена сметка не е хубаво, има Господ на тоя свят!" За всичко това говорим тази неделя във "Видимо Невидимо“ с водещ Кали Манолов  по Bulgaria ON AIR!