В окото на бурята

Отношенията между Българската и Македонската църкви

25.05.2018 | 16:52 Редактор: Зара Паталева
В окото на бурята

България пак се озова „ в окото на бурята“. След като в началото на месеца Тръмп изтегли САЩ от „ядрената сделка“, отношенията между ЕС и САЩ се усложни и ожесточи. Докъде може да ескалира напрежението между Вашингтон и Брюксел? "Аз лично малко се опасявам за него, защото той е непредсказуем, но съм съгласен, че иранското споразумение не е добро.“ Това мнение изрази по темата поетът Иван Бързаков.

Година след като руският президент Владимир Путин каза на среща с македонския си колега Георге Иванов, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя,  президентът Румен Радев бе патрон на честванията на Дните на българската култура в Москва. "Възстановяване на политическия диалог след дълго прекъсване, който e важен за успешно сътрудничество във всички области на взаимни интереси”, обясни държавния глава мотивите за срещата си с Путин. Според здравният мениджър д-р Константин Гърневски,“ посещенията на който и да е държавен глава в Русия е унизително за цялата нация.“

На 28 май 2018, Българската и Македонската православни църкви трябваше да отбележат заедно 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия. Преди два месеца патриарх Неофит заяви, че ако има покана от македонската православна църква, БПЦ ще изпрати делегация в Македония. Преди месец български общественици и интелекуталци призоваха двата синода към общо служение, но  в отсъствието на болния патриарх обаче Светият синод взе обратното решение. „Македонската църква и Светият синод подкрепиха договора между България и Македония, защо Българската църква не излезе с подобно становище?“ Това пита журналистът  Любчо Нешков? За всичко това говорим тази неделя във "Видимо Невидимо“ с водещ Калин Манолов по Bulgaria ON AIR!