Разломи

Кога ще влезем в еврозоната

21.01.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Разломи

Две изявления от началото на нашето председателство на Съвета на Европейския съюз дават ясна представа за очакванията на страните в него. Първото е на българския премиер Бойко Борисов, който на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази убеждението си, че кохезионните фондове за жизнено важни за новоприетите членки и бъдещите членове на съюза от Балканите.  Разговорите за макрорамката на следващия европейски бюджет 2021-2027 г. стартират в края на май, Борисов има месец да убеди Юнкер да не изтънява паричния поток от Брюксел. 
Какви знаци даде първата обща пресконференция на българския и европейския премиер? Отговорите търсим заедно с бизнесменът Георги Харизанов, политикът Татяна Дончева и  режисьорът Степан Поляков в първата част на "Видимо Невидимо" по Bulgaria ON AIR.

На 3 януари 2018 МС прие Законопроект за ратификация на Истанбулската конвенцията. Експертите я оценяват като „революционен документ, който за първи път създава цялостна правна рамка за защита на жените и момичетата от всички форми на преследване и насилие, и за зачитане на равенството между половете“. Съгласни са обаче само в ГЕРБ. Дефиницията за пол като „социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете“, даде повод на патриотите да се обявят категорично против ратифицирането на конвенцията. Подобен акт според тях щял да доведе до „узаконяване на третия пол и еднополовите бракове“, да принуди България „да приема травестити от Иран“ и да наложи „учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм в училище“. Ще станат ли мъже жените и обратно- гледайте във втората част на предаването. 

Втора част гледайте тук >>