Напред-назад

Сагата с царските имоти – 20 години по-късно

10.12.2017 | 17:00 Редактор: Зара Паталева
Напред-назад

Завършилото миналата седмица посещение на премиера в Саудитска Арабия се забрави за по-малко от три дни, колкото траят чудесата в България. Едва ли някой приема много сериозно обещанията за няколко стотин милиарда долара саудитски инвестиции у нас.
Две теми обаче са много сериозни. Надяваме се Борисов да е казал на крал Салман ал Сауд, че одобряваме и подкрепяме усилията на саудитския престолонаследник принц Мохамед за налагането „модерен“ и „умерен ислям“, и че очакваме да видим преки резултати на приложението на тази концепция. Втората ни тема със Саудитска Арабия касае търговията с български автомати „Калашников“. Тя със сигурност ще пострада от  сключеното в началото на октомври споразумение между Русия и Саудитска Арабия за закупуването и евентуално производство на Калашников от саудитците.За това говорим в първата част на предаването заедно с Алекс Алексиев – експерт по сигурността, поетът Иван Бързаков и политикът Гюнер Тахир.

В началото на седмицата правителството реши да предложи на парламента да приеме специален закон за царската реституция. Cпopът зa т.нap. „цapcĸи имoти”, вpъщaни нa няĸoгaшния миниcтъp-пpeдceдaтeл ocнoвнo пo вpeмe нa coбcтвeнoтo мy yпpaвлeниe oт oблacтни yпpaвитeли, пoзeмлeнa ĸoмиcия и столичен ĸмeт, e в cъдa oт 2011 г. Toгaвa дъpжaвaтa зaвeдe пeт дeлa зa вpъщaнeтo им, зaщoтo имoтитe ниĸoгa нe ca били чacтнo пpитeжaниe нa няĸoгaшнитe мoнapcи, и спечели три от тях. Сега казусът е на път да бъде решен с нарочен закон, при това приет след широко обсъждане от всички партии в парламента, както в понеделник предложиха министри. От своя страна регионалният министър Николай Нанков оттегля молбите си за спиране на делата „Врана“ и „Царска Бистрица“ - наистина бе доста странно печелившата страна да предлага споразумения на губещата. Проблемът е, че няколко парламента не приемат специалния закон, обещан в мораториума върху ползването на царските имоти, който първото правителство на ГЕРБ наложи през 2009 г.

Завършваме с коментар на един нашумял през последните дни доклад - на турската служба за борба с организираната престъпност за 2016 г., в който се цитира Булгартабак във връзка с контрабанда на цигари. По този повод Председателят на "Да, България" Христо Иванов внесе искане до парламента за образуване на парламентарна комисия, която да разследва "цялата сага около Булгартабак, като се започне от приватизация му". Подозренията са, че чрез тази контрабанда са се финансирали „организации, които се занимават с тероризъм и водене на гражданска война“.

Втора част гледайте тук >>