Каква България в каква Европа? - 1 юни 2014

Разговор на Калин Манолов със Саша Безуханова, Аделина Марини и проф. Алекс Токарев за това дали България успя да се адаптира достатъчно добре към това, което ЕС предлага.

02.06.2014 | 15:24 Редактор: Калин Манолов
Каква България в каква Европа? - 1 юни 2014
Каква България в каква Европа? - 1 юни 2014

Дали членството ни в клуба на богатите бе наистина цивилизационен избор, или поредното повлякло ни геополитическо течение?

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Pitashtia
преди 10 години
Видимо и невидимо се проповядва неолиберлната идеология в това предаване и си личи по анонса и на това предаване. В същото време имаме претенциите ,че проповядваните "икономически истини" са обективната истина и нищо друго освен истината. Но идеология и истина просто не се понасят. Те са несъвместими. Затова и икономиката не е наука, независимо че ползва научни похвати и терминологии . Тя е идеологическа дисциплина и от това губи точно истината и обективният анализ на процесите в света. Това е така защото икономическите процеси не са отделени от политиката и интересите на икономическият и политически Елит, от моралната парадигма на обществото. Къде е границата лесно може да се определи, ако имаме малко въображение и си представим, че сме сами на един остров. В крайна сметка човечеството е само на своя обитаем остров сред пустошта и е част от една затворена система. Това, което е важното и проблем за един корабокрушенец е важно и проблем и на целокупното човечество. Задачата, която имат да решават е как да си разпределят времето за да се сдобият с благата и средствата, които ще им осигурят оцеляването и задоволяването на потребностите. Идеята че пазарът автоматично решава тази задача се опровергава от реалността. Чрез пазарът се разпределя както общественото времето , обществените усилията и природните ресурси, но и резултата от тях. Трябва да сте го забелязали. Очевидно това не става по най-добрият начин и системата не работи на максимални обороти, а от време на време дори се срива и настава хаос. Без научен отговор защо това се случва просто няма наука, а такъв отговор няма не защото е много трудно да се намери, а защото е неудобна истина. Сигнализирай за неуместен коментар