Защо винаги отказваме най-добрите европейски позиции?

Умира ли либерализмът, както предрече Путин?

07.07.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
 Защо винаги отказваме най-добрите европейски позиции?

Изборът на нов европейски министър-председател разбираемо фокусира вниманието върху себе си, но всички тези постове са взаимно обвързани и ако всички кандидати за тях не са договорени, никой не е договорен. На фона на напрегнатите преговори в ЕС единодушието, с което в нощните часове на 25 юни 2019 Русия бе върната на заседанията на ПАСЕ, озадачава. Русия възстанови правото си на глас, въпреки че не е изпълнила нито едно от поставените условия. 

Така наречената либерална идея е отживелица. Пуснаха имигрантите и нищо не правят по този въпрос; твърдят, че децата могат да играят 5-6 "джендър роли"; не бива да се позволява мултикултурализмът да засенчва културата, традициите и традиционните семейни ценности на милиони хора. Ключът е в поддържането на вътрешна стабилност във всяка страна, каза руският президент Владимир Путин в обширно интервю за "Файненшъл таймс".  Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отговори, че "отживелица са авторитаризмът, култовете към личността и властта на олигарсите, дори ако понякога да изглеждат ефективни".

Стартираме нова рубрика, посветена на проблемите на столицата: "Обнови София". В нея ще обсъждаме не ремонтите и презастрояването, а от какво са резултат те. Работната ни хипотеза е, че са резултат от лошо управление. Да видим дали тя ще се потвърди от изводите, които ще направим, и надяваме се – от препоръките, които ще дадем.  
Коментари и анализи в студиото на "Видимо и невидимо"  по Bulgaria on air правят доц. Красен Станчев – макроикономист, Икономиста, доц. Здравко Попов – политолог, Философа и Димитър Гърдев –  експерт по международна сигурност, Анализатора. 

Втора част гледайте тук >>