Манипулираме ли историята за комунистическия режим?

Какво пише в учебниците?

30.06.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
 Манипулираме ли историята за комунистическия режим?

За пореден път просветни чиновници и политически пристрастни историци премълчаха ключови факти и събития от най-новата българската история. В новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас установяването на комунистическия режим и прехода към демокрация след падането му през 1989 г. е поднесено манипулативно, подвеждащо или тенденциозно. Небалансиран учебен материал, който създава превратна представа за изучавания период. Това вероятно е най-неутралната възможна оценка за супер-политкоректното представяне на 45-годишното управление на българските комунисти, иначе със закон обявено за престъпно. Как да я разкажем на младите историята за прехода?

На 17 юни 2019 отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на българското Министерство на отбраната предложение за сключване на договор за покупката на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка. Премиерът Борисов уточни, че офертата е за 2 милиарда и 200 милиона лева. Тоест, САЩ са предложили поне 400 милиона долара по-малко от първоначално обявения таван на сделката от 1.67 милиарда долара. Какво купуваме заедно с изтребителите и ще можем ли да се възползваме от него?

Всичко това и още – в предаването "Видимо и невидимо". Коментари и анализи на проф. Тодор Тагарев – експерт по сигурността, Атлантика, Асен Агов - политик, Политика и проф. Евелина Келбечева –  историк, Историка  по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>