Има ли ГЕРБ "уйдурма с ДПС"

Урок по толерантност

17.03.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
 Има ли ГЕРБ

Депутатите от ГЕРБ и ДПС решиха да опростят над 8 млн. лева задължения на Главното мюфтийство. Това бе финален акорд от започнало миналата пролет законодателно усилие за промяна на Закона за вероизповеданията, за да се противостои на "религиозния радикализъм". За да преборят въпросния радикализъм, депутатите забраниха възнагражденията на духовни лица да се финансират от други държави и чуждестранни лица. За да започнат вероизповеданията да получават субсидия от държавата обаче, те трябва да нямат задължения към нея. Затова по предложение на финансовия министър трябваше да им се опростят данъци, акцизи, мита, осигуровки, държавни и общински такси. Останалите вероизповедания практически нямат задължения, така че мюсюлманското вероизповедание бе поставено в привилегирована ситуация. Последно – стигна се до отсрочка, а не до амнистия на дълговете.

Две коренно противоположни политики - на Царство България, спасило българските евреи от изтребление и на Народна република България, изселила над 300 000 български турци по време на т. нар "възродителен процес", ни дават повод да сравним етническата и религиозната си толерантност преди и сега.

Какви са  възможните коалиции в парламента и между партиите извън него? Те стават все по-невъзможни, след като миналата седмица в Търново, след спомена за възродителния процес, от който бил започнал, Бойко Борисов отсече: "Коалиция с ДПС не правя". "Нещастниците от БСП" обаче обвиняват  ГЕРБ в "уйдурма с ДПС", и продължават  да бойкотират парламента. Ако се вярва на последните им уверения, няма да стъпят в него поне до евроизборите. Патриотите са все по-разединени, „градската десница“ още търси своето лице и кандидати, бивши ченгета стягат партия на президента Радев. Кой с кого срещу кого ще бъде ?

В студиото на "Видимо и невидимо" по Bulgaria on air, темите коментират Зелма Алмалех– журналист, Журналиста; доц. д-р Светослав Риболов – богослов, Богослова и Гюнер Тахир – политик, Политика. 

Втора част гледайте тук >>