Сбогом на оръжията

Ще кажем ли сбогом на оръжията, които произвеждаме по руски лиценз

03.03.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Сбогом на оръжията

Покрай опита за убийство на Емилиян Гебрев отново си припомнихме десетилетната сага с руските оръжейни лицензи. Последните двадесетина години обаче България не е плащала лицензионните възнаграждения, а Русия не е обслужвала технически предоставените лицензи. През това време България естествено е изнасяла "лицензионно" оръжие извън несъществуващия вече Варшавски договор без изричната благословия на Москва, която  настоява България да плати около 1.5 млрд. долара за използваните оръжейни лицензи и да не продава лицензионно оръжие на трети страни без изрично нейно съгласие.

Марош Шефчович – зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за енергийния съюз, заяви, че в сегашния си формат разширяването на Турски поток не е европейски приоритет и България не може да се надява да получи дерогация или финансиране с евросредства. Така той опроверга многократните уверения на българското правителство за съответствие и подкрепа от страна на Еврокомисията. На 16 февруари 2019 и Джон Съливан, заместник-държавен секретар на САЩ, заяви в София, че Вашингтон не подкрепя нито Северен поток-2, нито Турски поток. Какво ще кажем ние на Медведев?

Не сме ви направили музей като САЩ, но с цената на руска кръв сме ви дарили свобода, повтори на 11 февруари 2019 познатото руско заклинание посланикът на Руската федерация Анатоли Макаров в отговор на зададени му от граждани въпроси във Фейсбук. В отговор на друг въпрос :"Как се справяте с крайно поляризираното българско общество по отношение на Русия, и най-вече с омразата ?", посланикът отговори "Кучетата лаят, керванът си върви". Какъв руски керван продължава да върви из България ?

В студиото на "Видимо и невидимо"  по Bulgaria ON AIR темите коментират Васко Начев – енергиен експерт, Енергетика;  д-р Георги Цветков – експерт по сигурността, Атлантика и Моно Петра – художник, Артиста.


Втора част гледайте тук >>