Русия пусна банкнота, посветена на анексирането на Крим

На нея са изобразени забележителности от полуострова

23.12.2015 | 16:43 Редактор: Мария Аладжова
Русия пусна банкнота, посветена на анексирането на Крим

Руската централна банка днес пусна в обращение банкнота по случай присъединяването на Крим, предаде АФП.

На банкнотата от 100 рубли (1,41 долара) са изобразени забележителности от Крим. На нея има потънали кораби в пристанището на Севастопол, фрагмент от картина на художника Иван Айвазовскии, наречена "Руски ескадрон на път към Севастопол", и Лястовичето гнездо, замък на скален връх близо до Ялта.

Банкнотата има и воден знак, изобразяващ императрица Екатерина Велика, която разширява границите на Руската империя през 18-и век и превзема Крим.
Централната банка на Русия обяви, че ще издаде 20 милиона от новите банкноти.

Емитирането им е посветено на присъединяването на Крим и Севастопол към Руската федерация преди повече от година, заяви в свое комюнике Банк России.

Принадлежащата към Украйна територия беше присъединена към Руската федерация на 17 март 2014 г. след провеждането на референдум за статута на полуострова.

С Декларацията за независимост, приета на 11 март, беше провъзгласена суверенна Република Крим, в състава на която влиза град Севастопол в качеството си на град с особен статут.

Седмица по-късно беше подписан договор между Руската Федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия. 

На 27 март 2014 г. при гласуване в Общото събрание на ООН 100 държави гласуваха резолюция, призоваваща за уважаване на териториалната цялост на Украйна, 58 се въздържаха, а 11 държави, сред които Армения, Беларус и Русия, гласуваха против.