fallback

Турция търси помощ за бежанската вълна

Балканите са в трудна ситуация, обясни експерт пред Bloomberg TV Bulgaria

07.03.2016 | 11:59 Автор: Анисия Иванова

Диалогът с Турция е много интензивен през последните месеци. Балканските страни са в трудна ситуация. В миналото се характеризираха с етнически конфликти, понастоящем имат много икономически проблеми и социални неравенства. Огромна част от балканските страни са в политическа криза. Това каза експертът Мариян Карагьозов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Бежанците към Европа се предвижват по три пътища. Маршрутът през Балканите води през Унгария и Австрия към Германия. Бежанците, които минават през Либия и Италия, се насочват най-често към Франция и Великобритания.

Още по темата

Преобладаваща част от хората, които преминават през балканския маршрут, са от Сирия, Ирак, Пакистан, Афганистан, докато маршрутът през Либия се използва предимно от африканци, обясни експертът.

Факт е, че в Гърция влизат около 3-4 хил. души на ден, докато през гръцко-македонската граница се допускат около 600 души, което означава, че с течение на времето в Гърция се натрупва критичен потенциал от хора.

Възможно е България да бъде засегната, но също така и други страни, които до този момент бяха встрани от бежанския поток като Албания и Хърватска, каза още той.

Експерът коментира още състоянието на турската икономика и отношенията между Турция и ЕС. Икономиката на Турция се възстанови добре от финансовата криза 2008-2009. Последните данни обаче сочат за наличието на предкризисно състояние, свързано с оттеглянето на западноевропейски и руски туристи.

"Турция се стараеше да се подобрят отношенията между Анкара и Брюксел в контекста на справянето с бежанската криза. Страната работи упорито в тази посока, включително и за размразяване на предприсъединителните глави за членство в ЕС", допълни експертът.

 

fallback
fallback