fallback

Изборният резултат във Франция ще засили инвестициите към България

Стефан Дьолае-председател на Френско-българска търговска камара

27.05.2014 | 12:00

Победата на Националния фронт във Франция е огромно и тежко сътресение за бизнес климата в страната, стана ясно на срещата на френски и български бизнесмени, организирана от Френско-българската търговска камара беше домакин.

Това което са показали изборите за европейски парламент, е че на гражданите им е омръзнало от традиционния политически живот, смята Стефан Дюлае. Той не споделя тревогите породени от победите на крайно десните в Гърция, Великобритания и Франция, тъй като Европейския съюз е обединен и по-силен.

„Сигурно е, че с резултатите, които вчера се случиха във Франция все повече френски бизнесмени ще искат да инвестират в България. Защото за нас се случи огромно тежко сътресение с първото място на Националния фронт.

Това означава, че бизнес климата във Франция няма да бъде благоприятен.

За България можем да говорим за стабилност след резултатите от изборите, защото крайно левите и крайно десните не получиха нищо от вота, с изключение на една популистка партия която избуя след вота", заяви Дьолае.

Спорен него ако все пак правителството подаде оставка под натиска на опозицията след проведените избори а европейски парламент, това ще доведе до нестабилност и ще навреди на бизнес климата у нас.

В Европа относителното намаляване на броя на народните представители на ЕНП ще забави процеса на финансова дисциплина, а стабилното представяне на социалистите ще им позволи да настояват за нови регулации, казва политологът Антоний Гълъбов.

„Като цяло ако съдим по пропорциите в ЕП следващите 1-2 години ще се забавят стимулите за десен проект и ще се обсъждат нови регулационни режими за икономиката.

Това не е добра новина, защото бизнесът и сега изпитва тежест от свръхрегулации", каза Гълъбов.

Според него ако възникнат твърде много допълнителни регулации а в същото време европейския процес по изработване на общи стратегически приоритети се забави това ще се отрази като стагниране върху трудовия пазар.

 

 

ФБТК анализира икономическата среда в Барометър за икономическа среда за 1 тримесечие на 2014.

 

Според Икономическия барометър на ФБТК за първото тримесечие на 2014, 69% от анкетираните смятат, че икономическата среда ще остане стабилна, но отбелязват лек превес на тези, които смятат, че тя ще еволюира негативно спрямо тези, които виждат полижително развитие. Участниците отбелязват тенденция на негативно развитие от политическа гледна точка. Социалната среда се възприема като стабилна, но със силно застъпена отрицателна тенденция.

Проучването е проведено с допитване до всички членове на камарата, като около 50% от членовете са отговорили на анкетата. Такова изследване ФБТК ще прави два пъти годишно с обобщаващи резултати в края на годината. Целта на барометъра е да послужи за по-добра комуникация с българските институции, както и за промотиране на България сред френските партньори на камарата.

Подробности за проучването - тук.

/Снимка и графика: ФБТК/

fallback
fallback