Марк Карни се провали с инфлацията

13.01.2015 | 18:09 Редактор: Делян Петришки
Марк Карни се провали с инфлацията

Инфлацията във Великобритания намаля до най-ниското си ниво от почти 15 години, коментира Нейра Чехич от Bloomberg за България Он Ер. Ръстът в потребителските цени от 0,5% се оказа по-слаб от очакваните от анализаторите 0,7 на сто.

Това означава, че инфлацията в момента е само четвърт от тази, към която се стреми централната банка – 2%. Какво предизвиква забавянето? Сривът на петрола и ценовата битка между супермаркетите. Това забавяне засилва и очакванията за запазване на лихвите на рекордно ниски нива, въпреки че двама от деветимата централни банкери призовават за по-високи лихвени проценти в следващите месеци.

И инвеститорите не залагат на увеличение през тази година. Ето една особеност на британската система. Ако инфлацията се отдалечи с повече от процент от целта на Bank of England, гуверньорът на банката трябва да напише отворено писмо до финансовия министър с обяснение защо е така и какво ще бъде предприето.

Ще можем да видим това писмо на 18 февруари. Когато Марк Карни пише на Джордж Озбърн, това ще е първият случай, откакто Банката на Англия стана независима през 1997 г. насам, в който се пише подобно писмо, защото инфлацията е прекалено ниска.