Демографска криза в Хонконг

Коментар на Бети Лау, Джули Хайман и Мат Милър за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

25.02.2015 | 17:46 Редактор: Георги Стоянов
Демографска криза в Хонконг

 Бети Лау: 86 години – това е възрастта за пенсиониране сега в Азия. В Хонконг по-голямата част от възрастните хора са принудени да чистят улиците, да събират картон за рециклиране или да раздават рекламни брошурки, за да изкарат някакви средства, за да преживяват.

Световната здравна организация прогнозира, че Хонконг е на път да се превърне в мястото с най-голяма концентрация на хора на възраст над 65 години в Азия.

През 2050 42% от населението на Хонконг ще е на възраст над 65 години.

Джули Хайман: И една трета от тези хора ще живеят в нищета, това се казва в изследването. 

Мат Милър: Не мисля, че 86 години е наистина възрастта за пенсиониране. Това просто беше възрастта на жената, която интервюирахме в историята.

Тя преживява като раздава рекламни брошури, тъй като трите й деца неискат да й помагат.

Джули Хайман: Или неискат или немогат. Изглежда, че и те нямат достатъчно пари, за да й помагат.

Една от причините, поради която няма високи пенсии в Хонконг, е че традиционно семействата се грижат възрастните хора. Сега обаче явно те нямат тази финансовата възможност.

Бети Лау: Между другото това е сив лебед – ние знаехме, че това се случва и бяхме наясно с тази демографска промяна от цяло едно поколение.

Мат Милър: Проблемът е, че ако те решат да увеличат разходите за социални пенсии и да подкрепят социалните програми, това е доста хлъзгава територия.

Никога не може да ги понижите отново, както добре знаем от САЩ. Това перо в бюджета просто нараства и нараства и този процес никога неможе да бъде обърнат.