НАП напомня на нерегистрираните по ДДС фирми, че трябва да сменят касовите апарати

Срокът да изпълнят изискванията по Наредба Н-18 е до края на седмицата

24.06.2019 | 18:29 Редактор: Ивайло Николов
НАП напомня на нерегистрираните по ДДС фирми, че трябва да сменят касовите апарати

Остават шест дни, в които фирмите, които не са регистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати според изискванията на Наредба Н-18. Това припомнят от Националната агенция за приходите.

30 юни е крайният срок, в който всички фискални устройства трябва да издават касови бележки с QR-код и да подават информация към приходната агенция за всяка извършена продажба, ако търговците не са регистрирани по ДДС и не ползват софтуер за управление на продажбите, обясняват от приходната администрация.

Чрез новите касови бележки потребителите също вече могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите на фирмите. Достатъчно е да сканират QR кода със своето мобилно устройство, за да проверят дали дадената им касова бележка е отчетена в НАП. 

Мобилното приложение на НАП може да се изтегли безплатно през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

Над 210 хил. касови апарати работят според новите изисквания, регистрират продажби и подават нужната информация в НАП на всеки 5 минути, съобщиха от данъчната администрация.

Наближава краен срок и за онлайн търговците, започнали дейност преди 29 декември 2018 г. До 29 юни т.г. те ще трябва да обявят своите електронни магазини в НАП. До момента над 12 хил. вече са декларираните електронни магазини.

Подаването на данните става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис, уточняват от приходната администрация.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК