Малките ВЕИ производители излязоха на протест

Недоволството им е предизвикано от прилагане на двоен стандарт

15.05.2019 | 13:05 Редактор: Юлия Христова
Малките ВЕИ производители излязоха на протест

Производители на електроенергия от възобновяеми източници се събраха на протест пред Министерския съвет. Собствениците на централи се обявиха против двойния стандарт, който според тях облагодетелства големите производители на електроенергия и води до многократно завишена цена за бита. В знак на несъгласие с държавната политика в сектора, на протеста те чупиха соларни панели, а някои дойдоха с въжета, оформени като бесилки.

След Министерския съвет протестиращите се отправиха към Народното събрание. По-късно се очаква да изразят недоволството си пред КЕВР и Министерството на енергетиката. 

"Ние сме малки инвеститори, в момента фалираме, искаме законът да се прилага както е написан, за да намалее цената за бита", посочиха част от тях пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"През годините имахме поредица от срещи с тях, не виждам аргументи в подкрепа на този вид протести", каза от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова. 

Протестиращите искат прекратяване на действието на поправка от 2015 г. в Закона за енергетиката, която отменя преференциалните изкупни цени за тези, изградили мощностите си с европейско или национално финансиране. Според малките ВЕИ-та, поправката не се прилага към големите производители и в крайна сметка ги облагодетелства. 

Харесайте ни във страницата ни във Facebook ТУК


1
31 rate up comment rate down comment 0
Nina Dechkova
преди 4 години
За пореден път министър Т. Петкова не иска да признае грешката на държавните институции, заради която вече 4 години страдат най-малките и честни инвеститори. Интересно, ще се осмели ли някой да създаде нещо в условията на пълна безотговорност и корупция? Сигнализирай за неуместен коментар