Новите технологии откриха 1,5 млрд. барела суров петрол в Аляска

С напредъка на дигитализацията намалява рискът да се инвестира напразно

02.02.2019 | 09:58 Редактор: Тодор Петров
Новите технологии откриха 1,5 млрд. барела суров петрол в Аляска

Интегрирането на цифровите технологии на всички нива от нефтодобивната промишленост продължава да се ускорява. В Аляска новите технологии за проучване на петролни и газови находища са спомогнали за откриването на повече от 1,5 млрд. барела суров петрол само през последните две години, показва проучване на S&P Global Platts.

В Аляска съществуването на петролни залежи е известно от години, но местонахождението и точното им количество остава неизвестно до появата на цифровите технологии под формата на напреднали 3D сеизмични изображения и технологиите за обработка на данни.

Холандската компания Biodentify събира хиляди почвени проби, за да анализира ДНК структурата на множество микроорганизми, с което получава данни за наличието на въглеводороди в тяхната среда. Компанията използва изкуствен интелект за тази процедура и изчислява потенциалните размери на находищата на петрол с около 70% точност.

С напредъка на дигитализацията и изкуствения интелект ще намалее още повече рискът да се инвестират напразно огромни суми пари на места, където петролът е оскъден или изобщо липсва.

Четете повече по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК