КЕВР и енергийното министерство започват спешни проверки на ЕРП-тата

Целта е да се разбере дали крайните потребители заплащат реалната цена за изразходвания от тях ток

11.01.2019 | 18:01 Редактор: Тодор Петров
КЕВР и енергийното министерство започват спешни проверки на ЕРП-тата

Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерството на енергетиката започват спешни проверки на трите електроразпределителни дружества. Причината е цената на тока за индустрията.

Бизнесът и синдикатите се оплакаха, че тя е прекалено висока и ще предизвика фалити, съкращения на персонал и скок в цените на основни стоки. Проверките започват от 15 януари и ще са за всички и на случаен принцип - както за индустриалните, така и за битовите абонати.

Целта е да се разбере дали крайните потребители заплащат реалната цена за изразходвания от тях ток. Регулаторът иска да разбере дали електроразпределителните дружества изпълняват изискванията за качество, които са заложени в лицензиите им. 

За началото на следващата седмица в комисията за енергийно и водно регулиране е насрочена и спешна среща с директорите на трите ЕРП-та, производителите на ток от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-Изток" 2 и Националната електрическа компания, както и с ръководителя на Българската независима енергийна борса. 

След срещата ще стане ясно какви точно са предложенията. Шефът на КЕВР Иван Иванов за пореден път увери, че ще се направи всичко възможно да няма скок на цената на тока, а ако има, то поскъпването ще е минимално в рамките на годишната инфлация.

Вижте още във видеото.