"Галъп": България е от държавите, сред които пресимизмът за 2019 г. преобладава

22% от българите очакват новата година да е по-добра от старата

27.12.2018 | 17:21 Редактор: Ралица Братанова

В края на 2018 година оптимизмът за непосредственото бъдеще продължава да преобладава по света, въпреки че песимизмът се увеличава. 

България е сред държавите, сред които песимизът за новата година преобладава. Това отчита първият и най-стар Глобален индекс на надеждата на "Галъп интернешънъл“, наречен "В края на годината“.

Очакванията за по-добро непосредствено бъдеще се увеличават за мнозинството от интервюираните в Африка (обикновено оптимистичен регион, въпреки условията на живот), в Индия, в европейските страни извън ЕС, в САЩ и в Латинска Америка. От друга страна, виждаме песимизъм за предстоящата година в Близкия изток, в Русия и до голяма степен в Западна Европа.

Традиционно оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света. Тази година изключение правят Турция, Сърбия, Обединеното кралство, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, България, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея.

Глобалното изследване попита хората по света дали очакват следващите дванадесет месеца да бъдат повече или по-малко мирни. 28% от света очакват 2019 г. да бъде по-мирна, 34% смятат, че ще бъде по-проблемна.

В края на 2018 г. 22% от българите очакват 2019 г. да е по-добра от 2018 г. 30% - по-лоша, а 31% - същата. 17% не могат да отговорят. Така нетната стойност на оптимизма у нас (дялове на оптимисти за 2019 г. минус дялове на песимисти за 2019 г.) е -8. През миналата година тази оценка беше +3. Това показва известен спад на общия оптимизъм.

От страните - членки на Евросъюза най-оптимистично са настроени в Румъния. Българите обаче се оказваме по-оптимистично настроени по отношение на световния мир. 15 % от запитаните очакват положително развитие. В сравнение с другите балкански страни обаче, сънародниците ни са по-скоро песимисти. В световен мащаб всеки трети анкетиран е песимист.