fallback

Financial Times: Икономическото доверие в еврозоната се е влошило и през ноември

Спад се генерира за 11 пореден месец, макар и по-слабо от очакваното

29.11.2018 | 17:18 Автор: Ралица Братанова

Икономическото доверие в еврозоната се е влошило през ноември за 11-и пореден месец, макар и по-слабо от очакваното, съобщава Financial Times.

Показателят на Европейската комисия за икономическото доверие е на ниво от 109,5 пункта през ноември спрямо 109,8 пункта месец по-рано. Резултатът все пак е по-добър от очакванията на анализаторите за 109 пункта, пише Investor.bg.

Влошаването на икономическото доверие се компенсира от първото подобрение от април насам на доверието в индустриалния сектор, чийто показател бележи ръст до 3,4 пункта от 3 пункта през ноември. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха той да се понижи до 2,5%.

Това четене контрастира с PMI данните за ноември, които показаха, че производствената активност в еврозоната се е сринала до най-ниското си ниво от пет години. Подобно на PMI данните обаче четенето на ЕС показа, че поръчките за износ са намалели и че ръстът на общите нови поръчки след сериозния спад през октомври е много скромен.

В същото време показателят за бизнес климата в региона се е повишил до 1,09 пункта през ноември от 1,01 пункта през октомври и доста над прогнозите за 0,96 пункта.

Снимка: Pixabay

fallback
fallback