fallback

България със забавен темп на развитие спрямо 2018 година, сочи доклад

С по-бавен ръст от страната ни са Литва и Чехия

23.11.2018 | 16:05 Автор: Ралица Братанова

С ръст на БВП от 3% за третото тримесечие на 2018 година България е една от държавите в Централна и Източна Европа със забавен темп на развитие спрямо миналата година. Това сигнализира междинен доклад на международната застрахователна компания Euler Hermes. Според експертите страната продължава да изостава и от средния икономически растеж за региона, който е 4,3%.

Отличник в Централна и Източна Европа за периода е Полша с ръст на БВП от 5,7% спрямо същия период на миналата година. На второ място е Латвия с 5,5%, а третото е за Унгария с 5%.

С по-бавен ръст от България са Литва с 2,7% и Чехия с 2,3% заради намалено производство и износ при автомобилостроенето. Въпреки известното забавяне на икономически растеж в Румъния, в края на третото тримесечие постигнатото ниво е 4,1%.

Според анализаторите заради допълнителни корекции за тримесечието с данните за Естония, Словения и Хърватия, както и заради очаквано допълнително забавяне в последното тримесечие, регионът на Централна и Източна Европа ще завърши 2018 година със среден ръст от 4,1%. Това е индикация за леко забавяне на темпа спрямо 2017 година, когато бе постигнат растеж от 4,7%.

Четете повече на Investor.bg.

fallback
fallback