България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация и през октомври

Това става ясно от последните данни на Евростат

16.11.2018 | 15:43 Редактор: Ралица Братанова
България  е в топ 5 на страните с най-висока инфлация и през октомври

България остава в топ 5 на страните с най-висока инфлация в рамките на Европейския съюз и през октомври. Това става ясно от последните данни на Евростат.

Според публикуваната информация най-висок ръст на потребителските цени е измерен в Естония – 4,5%, следвана от Румъния с 4,2% и Унгария с 3,9%.

Веднага след тях се нарежда България с инфлация от 3,6%, съобщава Investor.bg.

Най-ниска инфлация е измерена в Дания – 0,7%, Португалия – 0,8%, и Ирландия – 1,1%.

През последните четири месеца инфлацията в България рязко се ускори от нивото от 3,0% през юни. Оттогава насам тя варира в тесния диапазон 3,6-3,7%. За сравнение, през октомври 2017 г. годишната инфлация у нас бе едва 1,5%.

В Европейския съюз като цяло годишната инфлация през октомври е достигнала 2,2%, ускорявайки се леко спрямо нивото от 2,1% през предишния месец. За същия период на миналата година тя е била малко по-ниска – 1,7%.

Що се отнася до еврозоната, инфлацията там е със същите стойности – 2,2% за октомври след 2,1% през септември. Година по-рано обаче ръстът на цените е бил доста по-бавен – от едва 1,4%.

На месечна база годишната инфлация се е забавила в осем страни членки, останала е без промяна в пет и се е ускорила в 14.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали цените на енергията (+1,02 пр.п.), следвани от услугите (+0,65 пр.п.), храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,51 пр.п.) и неенергийните индустриални стоки (+0,11 пр.п.).

Снимка: Архив