Инфлацията продължава да се ускорява през септември

За година цените на стоките са се увеличили с 3,6%

15.10.2018 | 15:11 Редактор: Велислав Филипов
Инфлацията продължава да се ускорява през септември

Годишната инфлация в България се ускорява леко до 3,6% през септември при темп от 3,5% месец по-рано, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). Увеличението - най-голямото за последните пет години, е основно заради цените на храните, при които инфлацията достига 3,2 на сто. Успоредно с това се запазват и други двигатели на поскъпването - горивата и някои услуги.

Най-драстично е поскъпването в транспортния сектор, където цените са скочили с 8,4% за една година. Според НСИ определящ фактор тук е цена на петрола.

Това е най-сериозното поскъпване на цените на стоките и услугите от февруари 2013 г., когато нивото на инфлацията беше 3,6%, посочват от TradingEconomics. 

Тенденцията се наблюдава вече няколко поредни месеца и определено действа като "аларма“, защото именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) и нейното равнище и движение в момента се гледа "под лупа“ от Брюксел заради кандидатурата ни за прием във валутно-курсовия механизъм ERM II.

По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на ЕК. 

Повече може да прочетете на Investor.bg.