fallback

САЩ и Канада се споразумяха за осъвременяването на НАФТА

Преговорите стартираха преди повече от година

05.10.2018 | 16:00 Автор: Ралица Братанова

След трудни и дълги преговори САЩ и Канада се споразумяха за осъвременяване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и запазването му като тристранен пакт с Мексико, който може да бъде подписан през ноември, съобщиха от Investor.bg

Така в бъдеще ще има тристранно споразумение с Мексико. Съединените щати и Мексико вече постигнаха в края на август предварителна договорка за ново споразумение за търговия и обявиха, че в случай на провал на останалите преговори ще запазят двустранното споразумение в сила.

Американският президент Доналд Тръмп постави споразумението под въпрос и започна да го предоговаря, защото се оплака от дискриминация срещу Съединените щати.

Преговорите за нов вариант на споразумението стартираха преди повече от година и през последните месеци многократно изпадаха в задънена улица, а спорове имаше преди всичко между Съединените щати и Канада. Сред проблемите е и фактът, че Отава предпазва своите млекопроизводители с високи защитни мита. 

Сделката ще включва допълнителни споразумения за квоти за Мексико и Канада, които ще защитят текущия им износ на автомобили, както и бъдещото производство от митата, които Тръмп заплашва да наложи, заяви един от служителите на Белия дом, но отказа да коментира спецификата.

Митата върху стоманата и алуминия, които Тръмп наложи върху двете страни по-рано тази година, остават в сила и ще бъдат преразгледани отделно, твърдят официални лица. Засега обаче няма времеви график за евентуалното премахване на тези мита.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър и канадският външен министър Кристия Фриланд заявиха в съвместно съобщение, че новото споразумение гарантира по-свободни пазари, по-справедлива търговия и силен икономически растеж в региона. 

fallback
fallback