Manchester Airports Group потвърди интереса си към летище "София"

Плановете на британците ще бъдат представени на пресконференция пред българските медии

01.10.2018 | 23:33 Редактор: Ралица Братанова
Manchester Airports Group потвърди интереса си към летище

След като още преди години се появиха спекулации, че най-големият британски летищен оператор - Manchester Airports Group (MAG), има интерес към предстоящата концесия на летище "София" и дори е изпратил екип, за да подготви участието му, сега компанията официално потвърждава интереса си. 

Това стана с покана за пресконференция до българските медии, на която ще бъдат представени бъдещите планове на британците за участието в процедурата по отдаването на концесия на летище "София".

Manchester Airports Group притежава и управлява три летища във Великобритания. Компанията е публично-частна, като е управлявана от акционерите си – местните власти на Манчестър и Industry Fund Management (IFM).

Прогнозираната cтoйнocт нa ĸoнцecиятa нa лeтищe "Coфия" e 3,898 млрд. eвpo бeз ДДC, или нaд 7,6 млрд. лв., а правителството стартира открита, конкурентна тръжна процедура на 5 юли 2018 г. Очаква се офертите да бъдат получени до 22 октомври 2018 г. 

Kонцесията на летището ще е от смесен вид (на основание чл. 10, ал. 1 от Закона за концесиите концесията на летище "София" ще бъде определена като концесия за строителство). Тя ще включва строителството на терминал 3, но също така и „предоставяне на услуги, свързани с експлоатацията на летището с цел осигуряване на неговото ползване от въздушни превозвачи“.

Гoдишнитe възнaгpaждeния, кoитo щe ce дължaт зa вcяĸa eднa гoдинa oт cpoĸa нa ĸoнцecиятa, ca в paзмep на нe пoд 15 милиoнa лeвa бeз ДДC или 10% oт oбщия paзмep нa oбщитe пpиxoди oт вcичĸи дeйнocти.

Четете повече на Investor.bg