Да посетиш "Октоберфест"... Скъпо удоволствие ли е биреният фест?

Тази година един литър от кехлибарената напитка струва от 10,70 до 11,50 евро

24.09.2018 | 21:20 Редактор: Велислав Филипов
Да посетиш

Над 6 млн. посетители и 1 млрд. евро приходи – такъв е приносът на "Октоберфест" за развитието на германската икономика.

Милиони хора, близо 7 милиона литра бира, вкусни наденички и много атракции – това предлага най-големият бирен и народен фестивал "Октоберфест". Според анализатори с всяка изминала година празникът се превръща във все по-голяма атракция за посетителите и машина за пари.

Цените на бирата непрекъснато се покачват. Тази година един литър от кехлибарената напитка струва от 10,70 до 11,50 евро. Скокът обаче не спира желаещите да се насладят на традиционната напитка. 

В рамките на две седмици, посетителите на "Октоберфест" харчат 1 милиард евро за бира, наденички, такси, обществен транспорт, сувенири и развлечение. 13 000 души работят за фестивала. Всеки келнер изкарва около 5500 евро заедно с бакшишите. 

Според експерти "Октоберфест" е скъпо удоволствие. Цените на хотелските стаи в Мюнхен по време на феста се увеличават почти двойно. Средно за стая се плащат 280 евро на нощувка. Въпреки това хиляди жители на Мюнхен планират отпуската си именно по това време на годината, за да се насладят максимално на всенародния празник.