Въпреки Brexit: Пазарът на жилища на Острова остава стабилен

Цените през август са нараснали както на годишна, така и на месечна база

11.09.2018 | 22:56 Автор: Василена Василева
Въпреки Brexit: Пазарът на жилища на Острова остава стабилен

Цените на жилищата във Великобритания през август са се повишили с 3,7% спрямо същия период на миналата година и с 0,1% на месечна основа, показва последният индекс на банка Halifax, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Данните сочат още, че на тримесечна основа цените за трите месеца до края на август са нараснали с 1,9%, с което средната цена на жилищата на Острова достига 229 958 паунда (близо 258 хил. евро).

Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax, съобщи, че годишният растеж се е ускорил спрямо 3,3% през юли „Въпреки че темпът на растежа на заетостта се забави в последно време, ниската безработица и постепенното възстановяване на ръста на заплатите подкрепят финансите на домакинствата“, отбелязва той.

"Това е придружено от лихвени проценти, които са на историческо дъно, и от стабилно предлагане на нови жилища на пазара, което оказва допълнителна подкрепа върху цените на жилищата", допълва Гали.

Данните са знак за стабилност на жилищния пазар, смята Ръсел Кирк, главен изпълнителен директор на компанията Emoov. “Цените запазват тенденцията за покачване от май насам и макар че през август ръстът е минимален, това беше очаквано и всъщност е доста впечатляващо за обичайно много бавния период от годината за имотните трансакции“, отбелязва той.

"Последните данни показват, че пазарът все още не е загубил решителността си и се очаква пазарната активност да се повиши значително до Коледа, повличайки и цените след себе си", казва Кирк.
Според Кевин Робъртс от Legal & General Mortgage Club липсата на достатъчни наличности на жилища продължава да оказва влияние върху пазара, като ограничава вариантите за хората, които искат да навлязат на жилищния пазар, да се изкачат или дори да слязат в "жилищната стълбица".

В резултат на това кредитополучателите са принудени да разчитат на други източници на финансиране като родителите, които осигуряват средствата за една на всеки четири жилищни трансакции. Ако искаме да създадем справедлив и достъпен за всички жилищен пазар, правителството и индустрията трябва да работят заедно, за да осигурят допълнителни 300 хил. жилища на година, които са крайно необходими, счита Робъртс.

Стабилността на жилищния пазар е от положително значение предвид наближаването на март догодина, когато Великобритания ще излезе от Европейския съюз (ЕС), казва Джеймс Нюбъри, инвестиционен мениджър в платформата за инвестиции в имоти British Pearl.

„Четвърти пореден месец растежът показва, че жилищният пазар във Великобритания все още е с относително здрави основи. Годишният растеж продължава да се ускорява и данните показват, че пазарът далеч не е на ръба“, отбелязва той.

"Инвеститорите са непоколебими и се възползват от пазара, подкрепени от липсата на наличности, растящите доходи на домакинствата и стабилния пазар на труда. И въпреки затягането на хватката на правителството върху имотите с инвестиционна цел и болезнено ниските нива на трансакции предстои да видим внезапно увеличаване на наличностите заради собственици на имоти, които ще се откажат от портфолиото си", обяснява Нюбъри.

"Бъдещата посока на пазара остава неясна, но последните данни от Halifax показват, че няма непосредствена причина да се напуска кораба", добавя той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Снимка: Pixabay