Криптовалутите достигнаха най-ниското си ниво от 9 месеца

Биткойнът се срина с 9,8%, достигайки цена до 6408 долара

06.09.2018 | 23:37 Редактор: Василена Василева
Криптовалутите достигнаха най-ниското си ниво от 9 месеца

Криптовалутите загубиха значителна част от цената си за втори път в рамките на по-малко от 24 часа, насочвайки се към деветмесечно дъно. Причина за спада станаха притесненията, че по-мащабното влизане в употреба на дигиталните активи ще отнеме по-дълго време от очакваното, съобщава Bloomberg.

Биткойнът – най-голямата дигитална валута, се срина с 9,8%, достигайки цена до 6408 долара по време на търговията в Хонконг. Цената му достигна 6402,19 долара малко след 12:30 ч. българско време.

Измерителят Bloomberg Galaxy Crypto Index, който следи представянето на най-големите криптовалути, се движи близо до най-ниските си стойности от ноември 2017 г. насам, след като конкурентните дигитални валути рипъл, етер и лайткойн също поевтиняха.

Това е поредната лоша новина за търговците, залагащи на криптовалути, след като в сряда изданието Business Insider съобщи, че Goldman Sachs Group Inc се отказва от краткосрочните си планове за  създаване на бюро за търговия с дигитални пари. По-рано тази седмица пък платформата ShapeShift AG съобщи, че ще започне да изисква лична информация от потребителите си, което предизвика опасения, че това може да отблъсне клиенти, които държат на анонимността.

"Голяма част от надеждите на инвеститорите на дребно за по-голямо институционално присъствие наистина бяха водени от Goldman Sachs", посочва Стивън Инес от Oanda Corp, цитиран от Investor.bg

Макар много банки и институционални инвеститори да навлизат полека в света на криптовалутите, притесненията за всичко от схеми за пране на пари, пазарни манипулации и неясни регулации пречат на по-мащабното приемане на този вид средства за разплащане.

Пазарната оценка на виртуалните пари, отчетена от CoinMarketCap.com, се понижи с над 75% от върха си през януари до около 203 млрд. долара.

Следващата ключова точка за цената на биткойна е прагът от 5000 долара, посочва още Инес. Според него, ако той бъде прекрачен, то тогава обезценяването може да се ускори.