Гърция променя данъка върху имотите, някои се повишават, а други вървят надолу

Хиляди българи имат недвижими имоти в съседката ни

17.08.2018 | 23:12 Редактор: Лазарина Колчагова
Гърция променя данъка върху имотите, някои се повишават, а други вървят надолу

[related_articles]

Гърция променя данъка върху имотите, като при някои има увеличение, а при други - намаление. Това ще засегне и хилядите българи, притежаващи недвижима собственост в южната ни съседка, пише Dnes.bg .

До края на август те ще получат уведомителни писма за новия размер на задълженията. Плащането е на пет равни вноски, като първата е до края на септември, а последната - през януари 2019 година.

Измененията в размера на сумата, дължима за даден имот, се определят от осъвременената оценка за неговата стойност и от района, в който се намира, информира министерството на финансите в Атина. Влияние оказва и средната пазарна цена в дадено място.

Според анализи на финансисти увеличението ще засегне само 12% от имотите, почти 4 милиона собственици или 62% от общия брой ще платят същата сума, както за 2017 г., а при 23% ще има леко намаление. В последната група попадат предимно имоти в Северна Гърция, където много българи си купиха терени, вили и апартаменти по време на кризата и спада на цените.

В Атина и повечето острови тенденцията е към увеличение, вариращо между 50 и 200 евро, а за най-престижните райони и повече. Например собственик на апартамент от 100 кв. м., построен преди 20 години, който се намира в столичен квартал с повишена средна оценка на имотите, ще плати тази година 995 евро, вместо 486 евро миналата година. 

В красивия град Ханя на остров Крит дължимите суми нарастват със 100 евро на апартамент с площ стотина квадратни метра.

Повече за данъчните промени в южната ни съседка четете в Dnes.bg.

Снимка: Pixabay