fallback

Формулата на Дубай за икономически успех поизвехтя

От над две десетилетия градът привлича хора и капитали от целия свят

26.07.2018 | 17:00 Автор: Лазарина Колчагова

В шикозния жилищен район "Джумейра бийч резидънс" наемите на луксозните апартаменти са спаднали с около 15% спрямо миналата година. Мнозина се опасяват, че това е сигнал, че формулата на богатото емирство за икономически успех започва да се износва, пише Investor.bg.

От над две десетилетия Дубай просперира като един от най-интернационалните градове, привличайки хора и капитали от целия свят. 

Преди девет години той трябваше да прибегне до спасителен план за 20 милиарда долара от богатото на петрол емирство Абу Даби, за да преодолее дългова криза, причинена от срива в цените на недвижимите имоти.

Икономиката на Дубай бурно се възстанови и оттогава нарасна с една трета, подхранвана от външната търговия, туризма и статута на основен регионален център за бизнес услуги.

Сега обаче Дубай се сблъсква с друг тежък период. Цените на жилищните недвижими имоти се понижиха с над 15% от края на 2014 г. и продължават да спадат.

Фондовият пазар спадна с 13% тази година, отбелязвайки най-лошото представяне в региона. Дубай е издал 4722 нови бизнес лиценза през второто тримесечие на 2018 г., което е понижение с 26% спрямо същия период на 2016 г. Това бе година, когато лицензите отбелязаха максимум.

Тези спадове може би са временен резултат от икономическото забавяне в Залива, причинено от ниските цени на петрола. Други цифри обаче намекват, че традиционните двигатели за растежа на Дубай губят скорост, което може да означава дългосрочни загуби.

Снимка: Pixabay

fallback
fallback