КЕВР поряза "Булгаргаз" за цената на газта, поскъпването няма да бъде шоково

Увеличение ще има от 1 юли, но не в размера, поискан от дружеството

15.06.2018 | 17:40 Редактор: Василена Василева
КЕВР поряза

Цената на природния газ ще се повиши от 1 юли, но не в размера, поискан от "Булгаргаз". Това става ясно от доклад на работна група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Експертите се съгласяват с изчисленията на газовата компания, но намират надвзет приход от минали периоди и поскъпването няма да бъде толкова шоково.

На 8 юни от "Булгаргаз" подадоха заявление за утвърждаване на цена от 427,12 лева за 1000 куб. метра природен газ за третото тримесечие. Това представлява ръст от 18,05% спрямо цената днес (361,82 лева). В нея те е не включена цената за пренос, достъп, акциз и ДДС.

От КЕВР обаче изчисляват, че цената през третото тримесечие трябва да бъде 400,95 лева за 1000 куб. метра.

През второто тримесечие енергийният регулатор също коригира цената на "Булгаргаз", мотивирайки се с надвзети приходи. Тогава компанията поиска повишение на цената от малко под 5%, а получи увеличение от 2,6 на сто. От изчисленията на КЕВР тогава беше видно, че през 2017 година има 18 млн. лева надвзет приход, а отрицателната корекция от 1 април беше в размер на 5,2 млн. лева.

"Булгаргаз" мотивира исканото поскъпване от 1 юли с очакваните по-високи цени на алтернативните горива на световните пазари - съответно с 11% на мазута и с 11,56% на газьола, което ще доведе до повишаване на доставните цени от "Газпром Експорт" с около 11,5%, съгласно договорките.

В същото време с малко над 3% се повишава и стойността на щатския долар на валутните пазари.

От доклада на работната група са заличени данните за задълженията на "Булгаргаз", размерът на транзитните такси през Румъния, количествата, които ще бъдат нагнетени в хранилището в Чирен, както и друга чувствителна търговска информация. От подаденото заявление обаче става ясно, че разходите, които общественият доставчик ще направи за доставка на газ до своите клиенти през следващите три месеца, възлизат на почти 208 млн. лева.

Цената на природния газ ще бъде обсъдена на заседание на енергийния регулатор по-късно през този месец и ще влезе в сила от 1 юли. При очакваното повишение КЕВР ще направи корекция и на цените на парното и топлата вода, както и на електроенергията, произвеждана по комбиниран способ от топлофикациите.

Снимка: Pixabay

Още подобни новини четете в Investor.bg