Ще го бъде ли АЕЦ "Белене"? Депутатите решават днес

Нов протест пред парламента против рестарта на проекта

07.06.2018 | 07:28 Редактор: Тодор Петров
Ще го бъде ли АЕЦ

Парламентът решава за рестарта на АЕЦ "Белене". Енергийната комисия вчера даде "зелена светлина" за строителството на централата. С гласовете на мнозинството от депутатите беше прието Министерството на енергетиката да подготви конкурсната процедура за стратегически инвеститор най-късно до 31 октомври.

В решението на комисията се казва изрично, че държавата няма да предоставя гаранции, а конкурсът за строителство на АЕЦ "Белене" ще бъде на пазарен принцип. 

От БСП също искат размразяване на проекта за втора атомна централа и дори настояват мораториумът да падне веднага. "Воля" също са "за". Единственото изключение е ДПС, според които АЕЦ "Белене" няма бъдеще.

Междувременно и днес ще има протест пред парламента против рестарта на проекта. Демонстрацията, както и вчера е организирана от "Демократична България". С викове оставка протестиращите посрещнаха депутатите в сряда. И бяха категорични – втората атомна централа е напълно икономически неизгодна. 

Протестът нападна с домати парламента, но атакува персонално и премиера Бойко Борисов. Според недоволстващите той обслужва интересите на Москва заедно с БСП.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)