Бърз отговор от ЕК: Нови мита за някои стоки от САЩ от юли

Членките на ЕС са подкрепили плана за мита върху американски износ на стойност 2,8 млрд. евро

06.06.2018 | 16:34 Редактор: Тодор Петров
Бърз отговор от ЕК: Нови мита за някои стоки от САЩ от юли

Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще започне да налага допълнителни мита върху вноса на определени стоки от САЩ от юли тази година. Действията са в отговор на решението на САЩ да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, заяви ЕК в прессъобщение.

Страните членки на ЕС са подкрепили плана на Комисията да бъдат наложени мита върху американски износ на стойност 2,8 млрд. евро в отговор на действията на Вашингтон, които според ЕК са незаконни.

Комисията казва, че очаква съответната процедура в сътрудничество със страните членки да приключи преди края на юни и митата ще започнат да се прилагат от началото на юли.

Съгласно разпоредбите на глобалната организация е позволено налагането на обратни мита, отговарящи на вредите, нанесени от мерките на САЩ върху износа на ЕС, на стойност 6,4 млрд. евро. ЕС ще упражни правото си веднага за стоки и продукти на стойност 2,8 млрд. евро, а останалата част от мерките, оценявани на 3,6 млрд. евро, ще бъдат приложени на по-късен етап - до 3 години или след положително отсъждане на жалбата, заведена в СТО, ако това се случи по-рано.

Четете повече по темата в Investor.bg